Kleine en grote rituelen

Moest ik nu opnieuw jong en ongebonden zijn, zou ik de wereld rondreizen en op zoek gaan naar hoe mensen in verschillende culturen kleine en grote rituelen vormgeven. Het zit in onze natuur om scharniermomenten te eren. Maar het hoeft niet altijd groots te zijn. Ook in ons dagdagelijkse leven zitten heel wat rituelen verweven. Pas toen ik de vraag kreeg naar de rituelen binnen mijn gezin, viel me op hoeveel we er hebben. Het zijn niet alle gewoonten en routines maar wel diegene die we met aandacht, zorg en persoonlijke symboliek volbrengen. Ik vind het heerlijk om die magie en spiritualiteit te verweven in dagelijkse kleine dingen… En onze kinderen genieten mee: van hun voor-het-slapen-gaan-verhaaltje tot een kaarsje branden, verjaardagsvlaggetjes ophangen, pistolets op zondag, maanwater drinken op de dag na volle maan, een engelenkaartje trekken, de begrafenis van een kuikentje, zwaaien aan het raam als er iemand vertrekt… Het zijn kleine en grote momenten waarin we ons bewust verbinden met elkaar.

Omringd door een cirkel tijdens je zwangerschap

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter heb ik zo een moment gemist. Het is een belangrijke overgang in vrouw en moeder worden. In alle culturen worden overgangen gevierd. In de onze mag dit moment mijn inziens nog meer in de verf gezet worden! Tijdens mijn tweede en derde zwangerschap ben ik op zoek gegaan naar hoe ik dit bijzonder moment bewust kon vormgeven en me daarbij gedragen kon voelen door wie mij omringt. Voor mij maakte het een enorm verschil in hoe ik mijn zwangerschap, bevalling en de periode nadien beleeft heb. Ik voelde me meer gedragen, verbonden, gesterkt als vrouw en moeder. Een gevoel dat welkom is als je zélf draagt.

Het idee van een zwangerschapscirkel groeide in mij, als was het iets ouds bekend. En dan botste ik op de traditie van de Navajo – indianen. Bij hen is de overgang naar het moederschap vanzelfsprekend een ritueel. Het mooie aan deze cultuur is dat ze hun band met het goddelijke niet los zien van hun dagelijkse bezigheden. Ze ervaren elke dag hoe alles (planten, dieren, mensen, de aarde, de natuur) met elkaar verbonden is. Het is een interessante uitdaging om ingrediënten hiervan te gebruiken in een eigentijdse en in onze cultuur passend ritueel. In Amerika zijn blessingways in! Hoewel dit een verzamelnaam is voor alle overgangsrituelen, gebruikt men het voornamelijk voor een zwangerschapscirkel. Het mooie aan dit ritueel is dat de cirkel de moeder-in-wording eert én ook het kindje verwelkomt.

Een onvergetelijk moment op jouw maat

Ik heb mijn zoektocht hierin hapklaar omgezet naar een eenvoudig en kwalitatief aanbod voor het creëren van jouw eigen zwangerschapscirkel. In een aantal audio’s en bijhorend invulboekje krijg je de belangrijkste elementen van het organiseren van een cirkel mee. Ik stel ook concrete rituelen voor waaruit jij kan kiezen. Het fijne aan dit aanbod is dat je het helemaal kan aanpassen aan wie jij bent, hoe je naar het leven kijkt en hoe jij nieuw leven wil ontvangen.

Misschien sta jij nog aan de vooravond van dit grote moederschapsavontuur. Of misschien ken je een vriendin, zus, dochter, nicht die er wat aan heeft. Spread the word! Hopelijk is het binnenkort ook bij ons, vanzelfsprekend een heilig moment dat we samen vieren.

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Verbindend Leven met inspiratie en info over het aanbod.

Check je mailbox (of spam) voor het eerste mailtje!

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Verbindend Leven met inspiratie en info over het aanbod.

Check je mailbox (of spam) voor het eerste mailtje!